Emekli Meclisleri Sendikası, yöneten ve yönetilen ayrımı ile hiyerarşik yapılanmayı reddederek bugüne kadar hiç uygulanmamış ve denenmemiş bir örgütlenme modelini yaşama geçirmektedir. Bu sistemin temelini “Emekli Meclisleri” şeklindeki örgütlenme ve ona uygun çalışma tarzı oluşturmaktadır. Bilindiği üzere meclis örgütlenmesinde “temsil, vekil, delege ya da taşeron” yoktur. Meclisin tüm üyeleri, toplanarak hep birlikte sorunlarını tespit edip tartışmakta ve birlikte bu sorunlara çözüm aramaktadırlar. Karar alma sürecine tüm üyeler doğrudan katıldıkları içindir ki alınan kararın yaşama geçirilmesine de hep birlikte çaba sarf ederler. Daha doğrusu işin yapılmasındaki görevlendirmelerde hiç kimse kenarda durup gelişmeleri seyretmez. Aksine verilen görevi kabul edip canla başla en iyi şekilde yaşama geçirmeye çalışır.
Meclis örgütlenmesinin en önemli sonuçlarından biri de, üyelerin inisiyatif kullanmaları ve kendilerini en doğru şekilde ifade etmelerinin kanallarını açtığı içindir ki bireyde köreltilmiş bir çok yeteneğin yeniden ortaya çıkmasına imkan tanır. Kişi bugünü ve yarını hakkında kendisi karar verdiği içindir ki kendi yaşamına kendisi yön veriri.
Meclis örgütlenmesinde uygulanan “Doğrudan Demokrasi ve Doğrudan Demokratik Katılım” için hiç şüphe yok ki özgür ve aktif özne bireylere ihtiyaç vardır. Aklını kullanmayı bilmeyen veya aklını başkasına kiraya verenlerle “meclis kültürünü ve örgütlenmesini” yaşama geçiremezsiniz. Bunun bilincinde olan Emekliler Türkiye Meclisi Aktivistleri, bir yandan etkin, yaygın, kitlesel ve güçlü bir emekliler sendikasını kurmaya çalışırken diğer yandan da tamamen yeni bir demokrasi anlayışı ve insan ilişkilerinin inşası için mücadele vermektedir. Meclis örgütlenmesinde tüm üyeler eşit hak ve sorumluluklarla donatıldıkları içindir ki bu örgütte iç rekabet ve iç didişmelere yer yoktur. Zaman zaman eski anlayışları çağrıştıran sorunların yaşanıyor olması ise bu örgütlenme modelinin henüz bir çok katılımcı tarafından tam olarak anlaşılamamış olmaktan kaynaklanmaktadır.
Emekli meclisleri mahalle, köy, semt, belde, ilçe ve il düzeyinde olabilir. Bütün bu meclisler bir araya gelerek Emekliler Türkiye Meclisi’ni oluşturur ki bu yapılanmanın en yüksek karar organı da burasıdır. Ülke genelini ilgilendiren tüm kararlar burada tartışılıp şekillendirilir. Yerel örgütlenmeler arasında eşgüdüm ve koordinasyonu sağlamak için Emekliler Türkiye Meclisi Koordinasyonu oluşturulur. Koordinasyon, emekli meclisinin oluşturulduğu her yerelin büyük veya küçüklüğüne bakılmaksızın biri kadın ve diğeri de erkek olmak üzere iki arkadaşın görevlendirilmesiyle bir araya gelen aktivistlerden oluşur.
Ülkemizde meclis örgütlenmesi henüz yeni olsa da Emekli Meclisleri Sendikası, daha şimdiden bu uğurda epey bir yol almış gibi gözükmektedir. Görünen o ki bu gemi o limana mutlaka ulaşacaktır.
Emekli Meclisleri Sendikası