"Emeklilerin Dünü, Bugünü ve Geleceği-2" Konulu konferansı Büyük İlgi Gördü.
22 Şubat 2025 tarihinde Diyarbakır'da gerçekleştirilen "Emeklilerin Dünü, Bugünü ve Geleceği-2" Diyarbakır konulu konferansta;
* emeklilerin statüsü,
* mevzuat,
* sendikal harekette
* EMS modeli ve örgütlenme yönünde emeklilerin yol haritası" yönlerinin ele alındığı konferansta " Emeklilerin Dünyası" alanında mevcut yapı çok yönlü irdelenerek; önemli bir platform oluşturdu. Alanın da uzman konuşmacılar, sivil toplum kuruluşları ve geniş bir katılımcı kitlesinin buluştuğu bu etkinlik, emeklilerin sorunları ve çözümü yönüne dair farkındalık yaratmak amaçlandı ve emeklinin gelecekteki yol haritası belirlendi.
Konferansta Öne Çıkan Başlıklar, Tespitler ve Çözüm Önerileri;
1. Emekliliğin Dünü:
Konferansın ilk oturumunda, emekliliğin tarihsel gelişimi, farklı dönemlerdeki sosyal güvenlik politikaları ve emeklilerin toplumdaki rollerindeki değişimler ele alındı.
2. Emekliliğin Bugünü:
Günümüz emeklilerinin karşılaştığı "ekonomik, sağlık ve sosyal sorunlar ile emeklilerin örgütlenme dünyası" kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.
Emeklilik statüsü, maaş yetersizliği, sağlık hizmetlerine erişim sorunları ve sosyal izolasyon, demokrasi ve örgütlü kazanımlar & mücadele ağları gibi konulara dikkat çekildi. Ayrıca, aktif yaşlanma ve emeklilikte üretkenliğin artırılması üzerine çözüm önerileri sunuldu.
3. Emekliliğin Geleceği:
Son sunum da ise, hızla değişen demografik yapının, mevzuat ve teknolojinin emeklilik sistemine etkileri ve emeklinin örgütsüzlüğü tartışıldı.
Katılımcılar, sürdürülebilir ulusal sosyal güvenlik sistemlerinin oluşturulması, emeklilerin bu yönetimlere katılımının sağlanması ve emeklilerin topluma daha aktif bir şekilde entegre edilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Sonuç ve Öneriler;
Konferansın sonun da, aşağıdaki öneriler ön plana çıktı:
*Emeklilik statüsü gittikçe düşmekte. ekonomik refahın artırılması yönünde mevzuat değişikliği ile emekli maaşlarının GSMH endekslenmesine,
* Emeklilere yönelik sosyal ve kültürel etkinliklerin yaygınlaştırılması.
*Parasız Sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim konusunda kapsamlı ve etkili politikaların geliştirilmesi.
*Yaşam boyu öğrenme programları ve gönüllülük projeleri ile emeklilerin topluma aktif katkı sunmalarının teşvik edilmesi.
*Konferans, emeklilik döneminin yalnızca bir “son” değil, aynı zamanda yeni bir başlangıç olabileceği mesajını güçlü bir şekilde vurgulandı.
*Toplumun her kesimine yönelik dayanışma ve ortak çözüm çabalarının artırılması gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.
*Emekli sorunların çözümün de; Demokrasinin toplumsallaşması ve Toplumun da demokratikleşmesi esas alınarak; Emekli hakların korunması ve kazanımları yönün de sendikal mücadele emeklinin vazgeçilmez tutumu olmalıdır. Bu yönlü mevzuat iyileştirmeleri acilen sağlanmalı,
*Emeklilerin Birleşik Sendikal Mücadelesi’nin ülkenin ve toplumun demokratikleşmesi mücadelesinden bağımsız olarak ele alınamayacağı, bu yüzden de ülkemizdeki tüm demokrasi güçleriyle dayanışma ve güç birliği içinde yol alınacağına vurgu yapıldı.
*Etkin örgütlülük modeli; Doğrudan demokrasi, doğrudan demokratik katılım ve Yatay örgütlenme EMS'nin örgütlenme modeli olup; 16 milyon 350 bin emeklinin/yi EMS çatısı altında örgütlenmeye davet eder,
* EMS, doğrudan demokratik uygarlık paradigması ışığında yeni bir dil, yeni insan ilişkileri ve yeni bir toplumsal yaşamın inşası için 16 milyon 350 bin emekliyi el ele tutuşması için; yeni bir patika açarak; sendikal alan ve demokrasi mücadelesin de EMS, yeni bir ekol yaratmanın aracı olduğunun altı çizildi.
* DOĞRUDAN DEMOKRASİ BİR YAŞAM BİÇİMİDİR. Bu yaşam biçimini benimseyenleri; EMS'nin çatısı altında örgütlemeye davet ederek; ortak akıl ve kolektif iradenin egemenliğine birlikte tanıklık edelim der.…