ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMLARI…
- Emekli Meclisleri Sendikası
- 7 Nis
- 1 dakikada okunur
EMS BASIN SÖZCÜSÜ CİNOKUR: ‘’ZAMLAR GERİ ALINSIN, EMEKLİLERİN, ASGARİ ÜCRETLİLERİN MAAŞLARI ARTIRILSIN’’
Emekli Meclisleri Sendikası Sözcüsü Rahmi Cinokur, elektriğe, doğalgaza ve akaryakıta yapılan zamların emekliler başta olmak üzere asgari ücretliler ve sabit gelirli vatandaşları çok zor durumda bıraktığını bildirdi.
Türkiye’de son 5 yılda elektriğe ortalama yaklaşık elektrik ve doğalgaza ortalama kümülatif yüzde 200-250, akaryakıta ise kümülatif yüzde 250-350 oranında zam yapıldığını vurgulayan Cinokur, buna karşın, emeklilerin, asgari ücretliler ile sabit gelirli vatandaşların maaşlarında yeteri kadar artış yapılmaması nedeniyle gerilediğini söyledi.
Elektriğe 5 Nisan itibarıyla meskenlerde %25, sanayide %10, ticarethanelerde %15, konutlara doğalgaz zammı yapılmamasına rağmen sanayide yüzde 20 artış açıklandığını vurgulayan Cinokur, ‘’Zamlar geri alınsın, emeklilerin, asgari ücretlilerin ve sabit gelirlilerin maşları artırılsın’’ dedi.
Cinokur, şunları kaydetti:
‘’ Asgari ücretlinin maaşı, enflasyon karşısında %5,5 eridi. Taban maaş alan emeklilerde %4 erime yaşarken, kök maaşta kalanlarda %65-70 oranında ciddi kayıp yaşadı. Memur emeklilerinde ise kayıp %35-40 oranında oldu.
Emekliler, asgari ücretliler, sabit gelirliler ve yoksullar ülkede yaşanan yüzde 70-100 enflasyon karşısında inin inim inliyor. Onuru ile yaşamaya çalışan insanlar evine ekmek götüremiyor, kirasını, elektriğini, doğalgazını ödeyemediği gibi gününü yarı aç, yarı tok geçiriyor. Uzmanlar, yaşanan bu derin ekonomik krizin intiharlar yol açacağını ifade ediyorlar.
Bu nedenle iktidar blokunun bu konuda önlem almaya çağırıyoruz.
Hükümet, ekonomik kayıpları karşılamak için öncelikle kök maaşlı emekliler ve ortalama memurlar gibi en çok erime yaşayan gruplara odaklanmalı ve kayıpları telafi etmeli. Başta elektrik olmak üzere doğalgaz ve akaryakıta yapılan zamlar geri çekilmeli. Uygulan yanlış ekonomik politikalardan bir an önce vazgeçilmeli.
Enflasyonu düşürüp gelir dağılımını düzeltecek yapısal reformlara gitmeli. Sosyal Güvenlik Kurumu gerçek sahiplerine devredilsin, mili gelir, yurttaşlar arasında adil bir şekilde dağıtılsın.’’