ÜÇ AYLIK ENFLASYONUN ETKİLERİ…‘’EKONOMİK KAYIPLAR KARŞILANSIN’’
- Emekli Meclisleri Sendikası
- 3 Nis
- 2 dakikada okunur

EMS BASIN DANIŞMANI CİNOKUR:
Emekli Meclisleri Sendikası (EMS) Basın Danışmanı Rahmi Cinokur, Emeklilerin ve asgari ücretlilerin enflasyon karşısındaki üç aylık kaybının yüzde 10,6 olduğunu bildirdi.
Cinokur, yaptığı yazılı açıklamada, 2025 yılında asgari ücretin net 22.104 TL, en düşük emekli maaşının ise yaklaşık 14.500 TL olarak kabul edildiğini anımsattı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ve bağımsız araştırma grupları tarafından Ocak-Şubat-Mart ayına ait enflasyon verilerinin açıklandığını anımsatan Cinokur, TUİK’in üç aylık verilerine göre emeklilerin ve asgari ücretlilerin enflasyon karşısında ekonomik kayıplarının yüzde 10,6 olduğunu söyledi.
Asgari ücretlinin aylık kaybının 2.224 TL, 3 aylık 6.673 TL, emeklinin de aylık 1459 TL, 3 aylık ise 4.376 TL olduğunu açıklayan Cinokur, ENAG’a göre yapılan hesaplamaları ise çok daha yüksek olduğunu belirtti.
‘’Biz emekliler ve asgari ücretle geçinen sabit gelirliler, On bir ayın sultanı Oruç ayını ve Ramazan Bayramı’nı yarı aç, yarı tok geride bıraktık. Ancak buna dayanacak gücümüz kalmadı. İktidarın uyguladığı insafsız ekonomik uygulamaları nedeniyle sofralarımızda her gün bir şeyler eksilmeye devam ediyor. Bunların dışında bir arkadaşımıza çay, kahve ısmarlayamaz olduk. Torunlarımıza bir çikolata alamaz olduk, harçlık veremez hale geldik.
Ekonomistlerin belirttiğine göre Nisan-Mayıs ayları daha da zor geçecek. Bu nedenle iktidar üç aylık ekonomik kayıplarımızı hemen telafi etmeli. İktidar bloku, kısa vadede emekli maaşlarına ve asgari ücrete, resmi enflasyon oranının (TUİK) ötesinde gerçek yaşam maliyetini yansıtan yüzde 10-15 oranında ek zam yapmalı.
Bunun yanında, elektrik, doğalgaz, su gibi faturalarda ve temel gıda ürünlerinde (ekmek, süt, yağ vb.) devlet sübvansiyonu sağlanmalı. Asgari ücretliler için gelir vergisi dilimi genişletilerek veya temel tüketim mallarında KDV oranları düşürülmeli. Emeklilere ve asgari ücretlilere yönelik nakdi veya ayni yardım yapılsın.’’
ENFLASYONLA MÜCADELE
Ekonomik kayıpların temel nedeninin yüksek enflasyon olduğunu vurgulayan Cinokur, şunlrı kaydetti:
‘’ Merkez Bankası’nın bağımsızlığını güçlendirmek, faiz politikalarını rasyonel hale getirmek ve üretim odaklı bir ekonomi modeli benimsenmeli. Emekli maaşları ve asgari ücret, 6 aylık yerine aylık veya 3 aylık periyotlarla enflasyona göre otomatik güncellenmeli. İşsizliği azaltmak ve reel gelirleri artırmak için yerli üretimi teşvik eden politikalar uygulanmalı. Biz onurumuzla insanca yaşamak istiyoruz. Bu nedenle milli gelirdeki payımız artırılsın, Sosyal Güvenlik Kurumu gerçek sahiplerine devredilsin, mili gelir, yurttaşlar arasında adil bir şekilde dağıtılsın.’’